Якимівський ліцей
Оратівська громада, Вінницька область
Освітній портал оратівського району Підписатися на новини
29 Березня 2024 р

Міжнародний день людей похилого віку

Щорічно 1 жовтня у світі відзначають Міжнародний день людей похилого віку. Свято встановили в 1990 році відповідно до ініціативи Генеральної Асамблеї ООН.

Дата покликана привернути увагу суспільства щодо проблеми упередженого ставлення до літніх людей,  оскільки вони часто зіштовхуються з дискримінацією в суспільстві, на роботі, в транспорті, у медичних закладах. Це певною мірою перешкоджає реалізації їхнього потенціалу і негативно впливає на здоров’я, самопочуття та добробут.

Упереджене ставлення до літніх людей – данина досить поширеному уявленню про те, що ігнорування і дискримінація літніх людей – соціально прийнятне явище. Це призводить до знецінювання ролі людей похилого віку і виключення їх з громадського життя.

Згідно з міжнародною класифікацією, людиною похилого віку вважається особа, яка досягла 65 років. Таких людей в усьому світі приблизно 700 мільйонів, а це майже кожна десята людина на Землі.

За даними ООН, до 2050 року число тих, кому за 60, сягне 2 мільярдів людей. В Україні нараховується понад 6 мільйонів громадян віком від 65 років.

У світових рейтингах за рівнем життя літніх людей Україна традиційно посідає одне з останніх місць, а найкомфортнішими для людей поважного віку є Швейцарія, Скандинавські країни, Німеччина та Канада.

Україна як повноправний член ООН підтримала ініціативу міжнародного співтовариства і також відзначає сьогодні День людей похилого віку. Рішення про щорічне відзначення в Україні Міжнародного дня громадян похилого віку та створення належних умов соціального захисту пенсіонерів, інвалідів, одиноких непрацездатних громадян затверджено урядовою постановою від 26 вересня 1997 року «Про щорічне відзначення Міжнародного дня громадян похилого віку».

Сьогодні ми мало замислюємося над тим, хто ж такі «люди похилого віку», чим маємо завдячувати їм. Передусім, це люди, які піднялися на найвищі вершини життя, з яких воно бачиться більш реальним, без оман. Їхнє найбільше багатство – досвід, знання, вміння і мудрість.

У цей день ми дякуємо їм за життєву мудрість та настанови і бажаємо міцного здоров’я, добра, радості, довголіття, миру та злагоди.

Нехай у цьому стрімкому світі завжди по-особливому світиться родинний теплий вогник – вічне джерело наснаги й любові.

Вважається, що людина, яка дожила до похилого віку, гідна поваги навіть тільки тому, що їй це вдалося. Далеко не всім дано відчути мудрість своїх років. Літня людина має винятковий досвід і терпіння, наполегливість у досягненні поставлених завдань. У нашій школі сьогодні також пройшли заходи щодо відзначення Дня людей похилого віку.

З метою вшанування осіб похилого віку та ветеранів була проведена виховна година «Мудрі і багаті літами» з переглядом фільму.

Класні керівники провели виховні бесіди з метою: розкрити історію запровадження Міжнародного дня людей похилого віку; виховувати людяність, милосердя, співчуття і шанобливе ставлення до людей похилого віку; узагальнити знання учнів про правила поведінки вдома, в школі, в громадських місцях, прищеплювати навички правельного ставлення до старших, батьків, виявляти піклування про молодших, слабших.

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *