Якимівський ліцей
Оратівська громада, Вінницька область
Освітній портал оратівського району Підписатися на новини
28 Березня 2024 р

День пам’яті жертв Голодоморів

В останню суботу листопада- День пам’яті жертв Голодоморів

О 16.00 цієї суботи, 28 листопада, засвіти на вікні свічку пам’яті!

«Запали свічку» — загальнонаціонально-міжнародна акція, яка відбувається щорічно у День пам'яті жертв Голодомору, тобто у 4-ту суботу листопада.

Традиційно о 16.00 пам'ять загиблих під час геноциду українського народу вшановують хвилиною мовчання та встановлюють запалену свічку на підвіконня як в Україні, так і в багатьох країнах світу. У багатьох містах та населених пунктах на головних майданах у цей час теж запалюють свічки.

Ввести традицію запалювати свічку запропонував американський та український історик, дослідник Голодомору в Україні Джеймс Мейс у 2003-му році.

Оскільки українці в основній своїй масі є Християнським Народом Традиційних (тобто Католицької і Православної) течій, то в українській християнській культурі прийнято у католицьких чи православних храмах запалювати свічки за упокій померлих. Акція «Запали Свічку Пам'яті» покликана відтворити ту ж саму дію. Під час Акції Свіча Пам'яті запалюється у 16:00 у День Пам'яті Жертв Голодоморів, що вшановується у четверту (тобто переважно останню) суботу листопада. Символізм полягає у тому, що 16 година четвертої (переважно останньої) суботи листопада - це Вечір Останнього Дня Осені. Після йде тільки Ніч і Зима. Акція «Свіча Пам'яті» повинна нагадувати всім українцям як важко було пережити жертвам Голодоморів голодні і холодні зимові ночі 1933 року.

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *